Může strava snížit riziko Alzheimerovy choroby?
Možná víte, že středomořská strava – bohatá na ovoce, zeleninu, olivový olej, luštěniny, celozrnné obiloviny a ryby, je prospěšná našemu srdci. Ale středomořská strava může také prospívat našemu mozku. Studie ukazují, že u konzumentů středomořské stravy se poruchy kognitivních funkcí jeví jako méně pravděpodobné.
Výzkum ukazuje, že středomořská strava může:
- Zpomalit ztrátu kognitivních funkcí u seniorů
- Snížit riziko mírné kognitivní poruchy (MCI), přechodnou etapu mezi běžnými potížemi normálního stárnutí a vážnými problémy s pamětí způsobených demencí nebo Alzheimerovou chorobou
- Snížit riziko, že MCI postoupí do Alzheimerovy choroby
Není zcela jasné, proč středomořská strava může ochránit mozkové funkce. Výzkumníci spekulují, že volba zdravých potravin znamená díky správným hodnotám cholesterolu a hladiny cukru v krvi zdravé cévy – tedy faktor, které může snížit riziko MCI nebo Alzheimerovy choroby.
Zásady středomořské výživy:
- Dostatek pohybu
- Konzumace jídla ve společnosti rodiny a přátel
- Dostatečné množství ovoce a zeleniny
- Konzumovat zdravé tuky, jako je olivový olej
- Místo soli používat k ochucení stravy byliny a koření
- Doporučeny jsou malé porce ořechů a s mírou červené víno
- Snížit spotřebu červeného masa
- Zařadit do jídelníčku ryby a korýše, alespoň dvakrát týdně
Výzkumy zatím nejsou zcela průkazné, každopádně, zdravě se stravovat, znamená udržovat se fyzicky a psychicky fit.
Zdroj: Klinika Mayo